Skip to main content

Varianty lineckého

Jedno cesto 7x inak

On-line kurz

Bolo raz jedno dievčatko, volalo sa Adélka. Adélka mala skvelú babičku, nadšenú kuchárku a cukrárku. Babička každý rok na Vianoce (ale i v priebehu roka) vypekala najrôznejšie druhy sladkého pečiva a rozdávala po rodine. Adélka mala veľmi rada babičkino pečivo. Jej mamu pečenie veľmi nebavilo, ale vďaka babičke mali na Vianoce doma vždy pestrý výber rôznych druhov skladkého.

Keď Adélka vyrástla a narodila sa jej dcérka, chcela pre ňu tiež niečo upiecť. Vybrala si linecké kolieska – jednoduché pečivo, ktoré pečie a má rád takmer každý. S babičkou sa poradiť nemohla, keďže tá už bola v nebíčku. Našťastie mala a ako poklad uchovávala jej osvedčené recepty. Medzi nimi i recept na linecké. V recepte bol zoznam surovín, ich množstvo a potom postup: „Vymiesime cesto, rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Upečené kolieska zlepujeme džemom a posypeme cukrom.“ To znie jednoducho.

Prišiel deň, keď si Adélka pripravila všetky potrebné pomôcky a suroviny a pustila sa do prípravy cesta. Vyrobila bochníček a snažila sa ho rozvaľkať. Ale ono to nešlo. Cesto sa trhalo a lepilo na valček i na dosku. Tak pridávala stále viac múky, ale veľmi sa to nelepšilo. Nakoniec sa cesto predsalen prestalo lepiť. Zato sa začalo rozpadať. Ako-tak povykrajovala nejaké tvary z prvého plátu, ale keď sa snažila odkrojky zmiesiť a znova rozvaľkať, už to nešlo vôbec. Cesto malo sivú farbu a pripomínalo skôr drobenku než cesto. Nevedela, si sním rady, tak letelo do koša.

To, čo sa jej podarilo vykrojiť, dala piecť. Pozorne sledovala, kedy začne mať cesto farbu, ako poznala od babičky – po okrajoch do zlatoružova. Povedala si, že ešte minútku počká, aby cesto nebolo surové. Keď vytiahla plech, kolieska už boli akési tmavé. A nayvše sa zmenšili. No nič, veď povrch bude zakrytý cukrom, povedala si, a pripravila džem. Ale ani zlepovanie nebolo bez problémov. Kolieska sa rozpadali, lámali a Adélka už začínala byť zúfalá. Tých pár koliesok, čo sa jej podarilo zachrániť nakoniec posypala cukrom. A opäť sklamanie. Cukor zakryl aj okienka s džemom, takže krásne biele kolieska s červeným očkom sa nekonali…

Spoznávate sa v príbehu Adélky? Osobne poznám veľa dievčat, ktoré mali problém s lineckým cestom. Hoci na jeho prípravu stačí minimum surovín, hoci ho pečie takmer každý a nielen na Vianoce, ale i na Veľkú noc, svadby a oslavy, predsa je to cesto zradné. A čo ešte všetky tie ďalšie druhy vianočného pečiva, ktoré vás čakajú. Točí sa vám z toho všetkého hlava a najradšej by ste Vianoce (alebo aspoň vianočné pečenie) zrušili? Tak sa posaďte, zhlboka sa nadýchnite a odpovedzte si na nasledujúce otázky.

  • Nebaví vás každý rok vypekať ix druhov vianočného pečiva?
  • Nemá kto tie kvantá vianočného pečiva zjesť?
  • Zároveň však chcete mať čím pohostiť návštevy a jeden – dva druhy pečiva je málo?
  • Nemáte čas stráviť pri príprave rôznych druhov cesta, náplní a polev niekoľko dní alebo týždňov?
  • Alebo ste vlastne ešte nikdy sami vianočné pečivo nepiekli?
  • Či ste už čo-to piecť skúšali, ale veľmi sa vám nedarilo?

Ak na niektorú alebo viaceré otázky odpovedáte kladne, mám pre vás riešenie. Pripravíte si len jedno cesto (klasické linecké) a k nemu rôzne náplne a polevy, takže tácka s vianočným pečivom bude pestrá čo sa farieb i chutí týka, ale Vám vypekanie zaberie len jeden deň alebo dve popoludnia. A to už sa oplatí, nie?

jedno cesto 7x inak

Čo vás v on-line kurze čaká?

  • Videonávod, ako jednoducho pripraviť klasické linecké cesto.
  • Videonávod, ako cesto rozvaľkať a povykrajovať bez toho, aby sa trhalo alebo rozpadalo.
  • Videopostupy na prípravu 7 rôznych časovo nenáročných náplní.
  • Tipy, ako koláčiky ozdobiť, aby každý vyzeral inak.
  • Nákupný zoznam, aby ste na nič nezabudli.
  • Recepty na vytlačenie.

Pridajte sa do kurzu a napečte všetko vianočné pečivo za jeden deň (alebo dve popoludnia).

  • JEDNODUCHO – bez šialených, zbytočne komplikovaných postupov
  • ÚSPORNE – s minimom pomôcok a špinavých riadov
  • SEBAISTO – vďaka presným videonávodom viete, ako na to
  • V POHODE – bez stresu, či sa cesto opäť nebude trhať alebo drobiť

Všetky informácie dostanete naservírované tak, aby ste pečenie zvládli, hoci ste doteraz ešte nič neupiekli. Vďaka nákupnému zoznamu na nič nezabudnete a nebudete musieť premýšľať, aké veľké balenia čoho kúpiť.

Alena Kašpárková – vyučená cukrárka, vyštudovaná právnička, ale hlavne nadšená medovnikárka.

Alena Kašpárková

Pečenie vianočného pečiva má v našej rodine dlhú tradíciu. Ale bolo to vždy skôr len také pečenie „aby bolo napečené“, než na krásu a pestrosť. Preto sa síce pieklo 7-8, niekedy aj 10 druhov sladkého, ale všetko bolo buď pocukrované alebo namočené v čokoláde. Niektoré druhy som dokonca na prvý pohľad nebola schopná od seba odlíšiť. Napriek tomu, že tanier vyzeral čierno-bielo, príprava mnohých druhov cesta a následné vykrajovanie a pečenie zabralo hodiny a hodiny času. A množstvo vianočného pečiva sa ešte dlho po novom roku povaľovalo v komore a nikto sa k nemu nehlásil.

Keď som začala zdobiť medovníčky, uvedomila som si, že aj ostatné druhy pečiva je možné dohotoviť tak, aby vzhľad lahodil oku a lákal k ochutnaniu. A tak som začala zdobiť linecké kolieska a neskôr i nepečené guľôčky. Odkedy mám svoju domácnosť, snažím sa, aby tanier s vianočným pečivom vyzeral pestro a aby si prišli na svoje milovníci rôznych chutí. Zároveň však s deťmi nemám už toľko času pripravovať mnoho druhov cesta. Tak som našla spôsob, ako čas strávený v kuchyni skrátiť, ale nevzdať sa rozmanitosti farieb a chutí na vianočnom stole. Rada sa s vami oň v tomto kurze podelím.

Nemusíte stráviť advent v kuchyni ani sa vzdať krásneho domáceho pečiva.

Ušetrite čas, ktorý by ste venovali pečeniu a užite si radšej predvianočnú atmosféru so svojou rodinou alebo priateľmi.

Ku kurzu dostanete ako bonus:

  • Bleskový on-line kurzík 3+1 TIP PRE KRAJŠIE VIANOČNÉ MEDOVNÍČKY
    • v 4 videolekciách sa dozviete, ako mať tento rok medovníčky aspoň o niečo krajšie než naposledy
    • pre úplnych začiatočníkov
    • viac informácií o kurze tu>>>

Miesto: online
Termín: 4. – 10.12.2023
Cena: 499Kč (22€)

Na tento kurz sa momentálne nie je možné prihlásiť.